OBS! Denna reseguide har inte uppdaterats sedan 2014. Intresserad av att köpa domännamnet? Kontakta oss.

Bra att veta innan avresa

Här har vi samlat information om Schweiz som inte riktigt passar på någon annan sida i vår reseguide men som kan vara bra att ha koll på när man planerar ett besök i landet.

Prata tyska, franska, italienska och rätoromanska

Schweiz har fyra nationella språk: tyska, franska, italienska och rätoromanska. Tyska pratas i den största delen av landet och av över 70% av befolkningen. I de västra delarna av landet gäller franska, och i de södra Italienska. Mindre än 1% av schweizarna pratar rätoromanska.

Vill du ha hjälp på vägen med vanliga fraser på tyska, franska och italienska finns det parlörer på dessa språk för gratis nerladdning på Parlörer.se.

Talar man inget av de fyra officiella språken klarar man sig mycket bra med engelska i hela landet.

Pengar och kontokort

I Schweiz används Schweiziska Franc (CHF). 1 franc = 100 rappen. (På tyska Schweizer Franken och rappen, på franska Franc suisse och centimes, på italienka Franco svizzero och centesimi, och på rätoromanska Franc svizzer och raps.)

Schweisiska Franc

Schweisiska Franc. Foto: Mark Chapman (CC BY 2.0)

Mynt finns i valörerna 5, 10, 20 och 50 rappen, samt 1, 2 och 5 franc. Sedlar finns i valörerna 10, 20, 50, 100, 200 och 1000 franc.

Det går ofta bra att betala med kontokort, det är främst MasterCard och VISA som accepteras men även American Express och Diners fungerar på sina håll.

Det finns gott om bankomater och de flesta har instruktioner på engelska. Vid uttag i bankomater tillkommer normalt en avgift. Kontrollera med din bank vad som gäller!

Hälsa och säkerhet

Schweiz är generellt ett säkert land. Normal försiktighet bör dock iakttagas – se upp för ficktjuvar i folksamlingar, drick inte för mycket alkohol, och undvik att vistas ensam utomhus när det är mörkt. I städer kan det finnas vissa stadsdelar som bör undvikas efter mörkrets inbrott.

I nödsituationer och vid olycksfall kan följande telefonnummer vara bra att ha:

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 117
Ambulans: 144
Brandkår: 118
Sveriges ambassad: +41-31-328 70 00

Du bör ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort när du åker till Schweiz. Kortet, som beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet visar du upp när du behöver vård, och du har då rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i Schweiz.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Europeiskt sjukförsäkringskort. Foto: Europaparlamentet (©)

Hinner du inte få kortet innan du åker så bör du spara alla kvitton för att kunna begära ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

Pass och identifikationshandlingar

Schweiz är, liksom Sverige, med i Schengen-samarbetet vilket innebär att ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort (där din nationalitet framgår) behövs vid inresa. Ett vanligt körkort räcker ej, då de inte innehåller några uppgifter om innehavarens nationalitet.

För icke-EU-medborgare kan andra regler gälla – kontakta din ambassad!

Eluttag och adaptrar

I Schweiz används till största del samma typ av eluttag som i Sverige, men jordade uttag kan skilja sig något - för att alltid vara säker på att kunna utnyttja jordningen är det säkrast att ta med en reseadapter.

Dagens väder, Bern

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
10 ?C

Länktips för bokning av resor till Schweiz

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Schweiz.
Är du sugen på att åka skidor i Schweiz? Hos STS Alpresor finns skidresor till populära skidorter som Verbier och Zermatt.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!